Specialiteiten van île d'Oléron - Geniet van de streekproducten van Oléron

image 1 / 4
Sluit
4 photos

Als u op vakantie bent op île d'Oléron, moet u zeker eens één van de volgende lokale lekkernijen geproefd hebben: oesters, pineau, “galette charentaise” met gezouten boter. U kunt zich, het gehele jaar door, te goed doen aan deze lokale specialiteiten.

Oesters van Marennes-Oléron

Geen vakantie op het eiland Oléron, zonder de oesters van Marennes-Oléron te hebben geproefd!

Oesters zijn uitstekend voor de gezondheid ; ze bevatten essentiële eiwitten, mineralen en vitamines. De beroemde oesters van Marennes-Oléron worden in kleinschalige oesterbekkens, ofwel « claires », verfijnt en hebben hierdoor een exceptionele smaak. Beroemd om zijn uitzonderlijke kwaliteit, de oester van Marennes-Oléron is een hoogwaardig product die door fijnproevers zeer wordt gewaardeerd. Ze onderscheidt zich door haar subtiele zoute smaak en haar karakteristieke groene kleur.

Marennes-Oléron is het grootste oesterbekken van Europa, en verkoopt jaarlijks zo'n 45 tot 60.000 ton oesters over de hele wereld.

Wijn van Oléron, Cognac en Pineau des Charentes*

Voor de kampeerders en amateur-wijnkenners, is Oléron de ideale vakantiebestemming! Het eiland Oléron heeft van oudsher wijnteelt en telt tegenwoordig maar liefst 700 hectaren aan wijngaarden.

De onafhankelijke Oléronaise wijnbouwers adviseren u graag wanneer u hun wijnkelders bezoekt en hun producten proeft, in de kleine dorpjes in het noorden van Oléron.

De coöperatieve wijnkelder bevindt zich in Saint-Pierre-d'Oléron, waar u in het winkeltje de verschillende Pineau des Charentes, Cognac en de lokale wijnen met de benaming "vin de pays charentais - île d'Oléron"* kunt proeven. Als aperitief of met een een verse visschotel.

Bier van de schipbreukelingen*

Sinds 1995, produceert Jean-Luc Metayer « een nectar » die op Oléron bekend staat als : het bier van de schipbreukelingen. De brouwerij is in de buurt van Saint-Georges d'Oléron en verkoopt ook gearomatiseerde ambachtelijke bieren.

Vanille, zout, bruin, gember, zoethout en kersen: geniet van uw kampeervakantie op het eiland Oléron en ontdek deze nieuwe smaken.

*Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor uw gezondheid, consumeer met mate

Het zout van île d'Oléron

Tijdens uw kampeervakantie op het eiland Oléron, kunt u ook genieten van het uitzonderlijke landschap van de zoutkwelders. Bij de “Port des Salines” in Grand-Village-Plage, ontdekt u het witte goud van île d'Oléron. Bezoek het zoutmuseum en maak kennis met het beroep van zoutarbeider. Dit is tevens de gelegenheid om een boottocht door de kanalen te maken, een geweldig familiemoment bij uitstek!

De zeevruchten van la Cotinière

In Saint-Pierre-d'Oléron vind de veiling plaats van de visvangst van de artisanale haven van la Cotinière, een evenement dat u niet mag missen! Wanneer de vissers terug aan wal keren, kunt u ter plaatste genieten van de vangst van de dag.

U zult kunnen smullen van de verse vis, zoals schol, baars en tong en andere schaaldieren zoals langoustines, kreeften en garnalen, op de barbecue of lekker met frietjes.

MOPS : het label 100% made in Oléron een label dat de kwaliteit en authenticiteit van de lokale geuren en smaken waarborgt

Het label « Marennes-Oléron Produits Saveurs" (MOPS) «  garandeert de authenticiteit van de Oléronaise specialiteiten. Deze beroepsvereniging verenigt veel lokale producenten: van groentekweker tot wijnbouwer en van oesterkweker tot boer en kaaboer. U vindt de lokale producenten en hun producten op de markten van Oléron.
Voor meer informatie, kunt u kijken op: www.saveursmarennesoleron.com.